Toen gaf Hij de geest

Ben je vrijdag 18 april in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouwe kerk in Hever?

Dan ben jij van harte welkom om vanaf 15 uur even stil te vallen bij onze Heer Jezus Christus. In gemeenschap met de wereldkerk herdenken we dan zijn stervensuur.

Lucas 23,44-49

Rond de middag werd het donker in heel het land, tot drie uur. Er was een zonsverduistering. Het voorhangsel in de tempel scheurde middendoor. Jezus riep luid: ‘Vader, in uw handen beveel Ik mijn geest.’ Na die woorden stierf Hij.
De honderdman, die zag wat er gebeurde, verheerlijkte God en zei: ‘Werkelijk, die man was een rechtvaardige.’
Alle mensen die kwamen kijken, gingen naar huis. Ze sloegen zich op de borst als teken van rouw. Alle vrienden van Jezus bleven toekijken vanuit de verte. Ook de vrouwen die Hem volgden vanuit Galilea.

Stilstaan bij...

Het zesde uur / middag. Dit uur komt overeen met de middag, het moment van de dag waarop de zon het hoogst aan de hemel staat.

Het negende uur / drie uur = drie uur in de namiddag.

Zonsverduistering Dat de zon toen verduisterde kon niet omdat er rond die tijd volle maan was - het paasfeest wordt altijd gevierd tijdens volle maan. Lucas wilde er wellicht de duisternis in het hart van de mensen mee uitdrukken. Duisternis is beeldende taal om de verlatenheid van iemand aan te geven en het feit dat met Jezus’ dood het ‘licht’ en de hoop voorgoed verloren schijnen te gaan.

Voorhangsel in de tempel Dit voorhangsel was een zwaar gordijn dat het heilige der heiligen afsloot. Alleen de hogepriester mocht eens per jaar het Allerheiligste betreden. Dat het voorhangsel scheurt betekent dat het jodendom met de tempel als heiligdom heeft afgedaan: God is toegankelijk geworden voor iedereen, in Jezus heeft Hij zich voor allen kenbaar gemaakt.

Honderdman Een honderdman was een Romeins legeraanvoerder die het bevel uitoefende over honderd soldaten. Meestal was hij een gewoon soldaat, die door zijn veldheer bevorderd was, omdat hij moedig of trouw was. In het Nieuwe Testament vertegenwoordigt hij de niet-joden. Zo onderstreept hij het belang van Jezus voor alle mensen.

(Copyright: C. Leterme)

God,

hét uur is volbracht,
dé vrijdag ontloken
uit het dorre kruishout vandaan.

Het weerloze kribbekind Jezus
nu zo omhoog geheven aan het kruis,
even weerloos als weleer,
even naakt gehuld in dat ene doek,
de mens zonder thuishaven en schutse.
Het zwaard treft het hart van Moeder,
zo machteloos bewenend en gebroken
sluit ze haar Zoon in de armen,
Piëta, de lijdende mens vandaag,
zo verlaten stervend iedere nieuwe toekomst.

God,
leg in mijn hart de bede:
‘Waarlijk, dit was de Zoon van God’.
Vóór de wereld reeds,
in de dood nabij, uit de dood, nu, aan mijn zij.

Piet Capoen

17/4/25